Skip to content

Excursieweek

Data 2024

 


Wijzigingen voorbehouden.

Ben je al vaker bij ons in Griekenland geweest en had je wat meer van de omgeving willen zien, maar was het door de drukte van de workshop-activiteiten er niet van gekomen? Dan is deze excursieweek de perfecte gelegenheid om dit unieke gebied te ontdekken. We verblijven in hotel Apollon, aan het strand van Epidaurus, dus er is ook volop gelegenheid om lekker van het strand te genieten. Deze excursieweek is eventueel te combineren met nog een workshopweek.

 

Mooie dagtochten in de omgeving

Gedurende deze week maken we een aantal dagtochten die met zorg zijn samengesteld. We hebben een aantal mooie routes uitgezet en bezoeken onderweg uiteenlopende, zowel bekende als minder bekende plekken in onze bijzondere omgeving. Dat kunnen kloosters zijn, archeologische vindplaatsen of traditionele dorpjes. De gevarieerde excursies zijn een favoriete selectie uit de excursies die we in de loop van de jaren voor onze gasten hebben ontwikkeld. Je doet gedurende deze week een goede indruk op van het prachtige landschap, maar ook van het historisch belang van het gebied.

 

Na het ontbijt trekken we er op uit en we zijn doorgaans weer terug voor de lunch bij ons restaurant Egialos in Epidaurus. Als de rit wat langer duurt dan komen we soms iets later terug maar dan staat het eten uiteraard nog wel voor ons klaar. Heb je een keer geen zin om mee te gaan omdat je liever wilt genieten van een heerlijke relaxdag aan het strand, dan is dat uiteraard mogelijk. In de avond dineren we gezellig met elkaar en met de deelnemers van de workshops bij het restaurant.

 

Data 2024

 

 

Wijzigingen voorbehouden.

Een aantal van de excursies uit het programma

(wijzigingen voorbehouden):

Methana

Methana is het een schiereiland waar we vanuit Epidaurus op uitkijken. Het is ontstaan uit een opborrelende vulkaan. Er zijn in totaal elf uitbarstingen geweest door de jaren heen en derhalve ook elf pieken. Zowel de hoofdstad als het schiereiland zelf danken hun naam aan methaan, het vulkanisch gas dat nog steeds hier en daar opstijgt uit de aarde. Vroeger was het een geliefde bestemming om te kuren. We drinken koffie in het pittoreske havenplaatsje en rijden langs de plek waar de laatste uitbarsting heeft plaatsgevonden en zien de overal de zwarte lavastenen.

Het eiland Poros

Poros is een eiland dat vlak voor de kust van ons schiereiland Argolida ligt. We rijden langs de kustweg naar het zuiden en genieten van de adembenemende uitzichten. We zien we de eilanden Angistri, Aigina en bij helder weer zelfs Athene liggen! In het kustplaatsje Galatas pakken we een watertaxi voor de korte oversteek naar Poros. Het ligt op een steenworp van het vaste land maar heeft echt een eiland-sfeer. We bezoeken daar de hoofdstad van dit pittoreske vakantie eilandje. Er is een drukke haven met veel bootjes en er zijn gezellige winkelstraatjes direct achter de boulevard.

Ligourio – theater van Epidaurus

Even ten noorden van Palia (oud) Epidaurus ligt ‘Nea’ (nieuw) Epidaurus. Een bijzonder dorpje dat in de plooien van de heuvels verstopt lijkt te liggen. Via een bijzondere route door het achterland bereiken we dan Ligourio, waar we een interessante fossielen museum bezoeken. Onderweg bezoeken ook een klein marmerfabriekje. Er zijn in Ligourio, dat de hoofdplaats is van dit agrarische gebied, een aantal hele oude orthodoxe kerken uit de Middeleeuwen. Vervolgens bezoeken we het bekende klassieke amphitheater van Epidaurus met zijn ongeëvenaarde akoestiek. 

Nafplio – Palamidi kasteel

In de ochtend bezoeken we bij Nafplion het fort Palamidi. Dit indrukwekkende kasteel, dat door de Venetianen werd gebouwd in de late middeleeuwen, torent hoog boven de oude stad van Nafplion uit. Je kunt eventueel over de bekende stenen trap met 999 treden afdalen naar de oude binnenstad (of weer met de auto meerijden). We bezoeken de gezellige ’Laïki’, de markt waar lokale boeren en handelaren hun kleurige waar aanbieden en slenteren lekker door het stadje, dat ooit de hoofdstad van Griekenland is geweest. 

Mycene

We bezoeken de opgravingen van Mycene. De Myceense beschaving was destijds het centrum van de wereld. In het hele gebied zijn nog voorbeelden te vinden van de indrukwekkende Myceense bouwkunde, waaronder bruggen, citadellen en koepelgraven. Onderweg bezoeken we een 4000 jaar oude brug. De opgraving van Mycene is heel bijzonder, met als hoogtepunten de bekende Leeuwenpoort en de tombe van koning Agamemnon. Vanaf de stad die een hele strategische ligging heeft, heb je ook een fantastisch uitzicht over de vlakte waar ook Argos en Nafplion liggen.

Korinthe

Aanvankelijk hadden we een boottocht door het kanaal van Korinthe op het programma staan, maar het kanaal van Korinthe gerestaureerd en zijn er geen boottochten door het kanaal mogelijk. Als alternatief brengen we een bezoek aan de opgravingen van Oud Korinthe. Deze plek was altijd een soort  ‘poortwachter’ naar het zuiden en speelde al in de oudheid een belangrijke rol in de Griekse geschiedenis. Hoog boven de opgravingen is er een Venetiaans kasteel te vinden die in de middeleeuwen waakte over de smalle doorgang naar de Peloponnesus. Op de terugweg bezoeken we onderweg nog een klooster.