Skip to content

Omgeving epidaurus

Palaià Epidaurus

Ons hotel ligt even buiten het charmante havenplaatsje Palaiá Epidaurus. In het prachtige, in een grote baai gelegen stadje is er van alles te doen. Er zijn veel terrasjes, winkels en restaurants en het natuurlijk niet te vergeten het haventje. Er komen veel zeilboten aanmeren na de oversteek van de eilanden Aegina of direct vanuit Athene. In de oudheid was het de havenstad voor Epidaurus en er was destijds een bloeiende civilisatie. Er zijn nog de opgravingen, waaronder een mooi klein amphitheater in de stijl van het grote theater in Ancient Epidaurus. Een deel van de stad is door de zeespiegelstijging onder water komen te staan en kan nu nog al snorkelend worden bekeken en bevindt zich niet ver van ons hotel.

Ancient Epidaurus

Het vlakbij gelegen Ancient Epidaurus ligt ongeveer 10 km landinwaarts en is zeer de moeite waard om te bezoeken. Het is bijv. met een taxi  te bezoeken tegen een voorafgesproken prijs. Dit klassieke amfitheater is bijna helemaal intact gebleven en heeft een ongeëvenaarde akoestiek. In de zomermaanden worden op deze fantastische plek nog voorstellingen gegeven van de bekende Griekse tragedies, die door duizenden bezoekers op worden bijgewoond.

Ancient pidaurus is meer dan alleen een theater, er is ook een renbaan en een gezondheidscentrum, het ‘Aesculapium’. De heilzame werking van slangen werd er beoefend, wat nog terug te vinden is in het symbool van doktoren.

In de nabije omgeving zijn (bijv. met een huurauto) veel meer bekende oudheidkundige vindplaatsen te bezichtigen, zoals, Korinthe, Nemea, Mycene, Argos en Troizina.

Korinthe

Op ongeveer drie kwartier rijden ligt Korinthe. Deze stad uit de oudheid, de ‘poortwachter’ van de Peloponnesus, was strategisch gelegen bij de smalle landengte die de Peloponnesus verbindt met het vasteland. Bekend is natuurlijk het indrukwekkende kanaal met zijn loodrecht uitgehouwen wanden van meer dan 100m hoogte. In de oudheid is men al begonnen aan dit kanaal maar dat bleek toch te moeilijk. In de laat negentiende eeuw heeft een Hongaarse Ingenieur het project uiteindelijk voor elkaar gekregen. Aan de voet van een indrukwekkend Venetiaans kasteel liggen de opgravingen van het antieke Korinthe, bekend uit de geschriften van Paulus in de Bijbel. De nieuwe stad ligt aan de golf van Korinthe dat de Peloponnesus scheidt van het vaste land van Griekenland.

Nafplion

Op ongeveer 25 km van Epidaurus ligt Nafplion. Ooit was dit de hoofdstad van Griekenland, nu is het een bruisend havenstadje. Er zijn ook volop souvenir- en sieradenwinkels, galeries, restaurants, terrasjes en een prachtig gelegen openluchtbioscoop. Je kunt makkelijk een dag besteden aan het rondwandelen in de kleine, gezellige straatjes.

 

Hoog boven Nafplion ligt een zeer indrukwekkend Venetiaans kasteel, Palamidi, dat bereikbaar is via de 999 uitgesleten traptreden vanuit de mooie binnenstad. Het is te voet bereikbaar maar je kunt er ook met auto komen en vervolgens via de trap een afdaling maken. Het uitzicht is fantastisch.

 

Saronische eilanden

Verder naar het zuiden, langs een mooie kustweg met adembenemende vergezichten naar de eilanden Angistri en Aegina, ligt het vulkanische schiereiland Methana dat met een smalle strook verbonden is met het vasteland. In de luwte ervan ligt een binnenmeer dat een pleisterplaats is voor grote zwermen flamingo’s en ander watervogels. Even verder ligt het gezellige eilandje Poros vlak voor de kust. Voor één euro kun je in een paar minuten oversteken met een van de vele watertaxi’s. Vanuit dit bruisende havenstadje kun je de ferryboten pakken die Athene en de andere Saronische eilanden Aegina, Hydra en Spetses verbinden.

 

Per fiets of auto

Via ons zijn auto’s en fietsen te huur. We hebben zelf een aantal gratis fietsen voor lokaal gebruik, bijv. om even naar het dorp te rijden. Taxi’s zijn in Griekenland redelijk voordelig. Naar het dorp is bijvoorbeeld kost € 5,-. Als u zelf niet wilt rijden is dit ook een hele goede manier om de fraaie omgeving te verkennen. De chauffeurs brengen u overal veilig heen en halen u op verzoek ook weer op. Om bepaalde bezienswaardigheden bezoeken kunt u vooraf een prijsafspraak maken en blijft de chauffeur een bepaalde tijd op u wachten. In een taxi mogen 4 passagiers, waardoor de prijzen per persoon heel redelijk zijn.

 

Amfitheater Epidaurus