Docenten en medewerkers

nick-van-den-berg-2019

Nick van den Berg

Organisatie & management

Nick van den Berg, directeur/eigenaar van Miniati, kwam voor het eerst in Griekenland in 1974. Een aantal jaren werden daar de vakanties doorgebracht en in 1980 vestigde hij zich in Athene en opende hij met een Nederlandse en twee Griekse compagnons cafe Witofski, een van de eerste nieuwe stijl grand-cafés in de binnenstad. In 1986 vestigde hij zijn atelier op Miniati street in Athene, waar hij zich in eerste instantie vooral bezig hield met interieurontwerp en de productie en verkoop van meubels en verlichtings- en interieurprojecten. De activiteiten breidden zich later vooral uit in de marmersector (zie Over Miniati). Het vele reizen met klanten naar Griekenland leidde tot nieuwe activiteiten, zoals de organisatie van een studiereis voor de Nederlandse Steenhouwers Bond en de productie van een bedrijfsfilm over marmer en resulteerde uiteindelijk in de oprichting van Vivari Sculpture. De eerste beeldhouwvakantie vond plaats in 1996 en later volgden tal van andere workshopreizen met thema’s als mozaïek, filosofie, schilderen, creatief schrijven, fotografie en culinair. Nick is zelf ook enthousiast amateur beeldhouwer.

Suzana_Gulevska

Suzana Gulevska

Organisatie & management

Suzana woont sinds 2004 zowel in Nafplion als in Nederland en spreekt beide talen vloeiend. Zij houdt zich bezig met het dagelijkse management van Griekenlandaanzee. Daarnaast organiseert zij samen met Nick van den Berg en fotograaf Sjaak Henselmans voor Miniati Fotoreizen een aantal fotografierondreizen, o.a door Griekenland en Macedonië.

Carla_Peperkamp_nw

Carla Peperkamp

Beeldhouwen in steen

Met als achtergrond de Hoge School voor de Kunsten Amsterdam, afdeling Mime, en de lerarenopleiding handvaardigheid en textiele werkvormen aan de Witte Lelie, heeft Carla zich daarna met de meest uiteenlopende activiteiten beziggehouden, zoals decorbouw en workshopvakanties en is zij ook oprichtster van de Kinderpret in de OCCII.

Sinds 1999 is zij vooral actief in de Beeldhouwwereld in combinatie met Bos- en Natuurbeheer. Bos en Beeld. Zij werkt meestal in steen en exposeert regelmatig. Ook was zij een aantal jaar werkzaam bij de Beeldhouwwinkel in Amsterdam. Meer informatie en beeldmateriaal van haar werk kunt u vinden op haar website

 

www.carlapeperkamp.nl

Leen_Kessels

Leen Kessels

Beeldhouwen in steen

Zij heeft zowel de opleiding Beeldhouwen als Restauratie Beeld en Steen gevolgd aan de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Sinds 2001 is zij in Utrecht gevestigd als vrij kunstenaar, exposeert regelmatig en geeft ook beeldhouwles in haar atelier. U kunt werk van haar zien en meer informatie lezen op de website.

 

www.leenkessels.nl

Ingrid_Onstenk

Ingrid Onstenk

Bronsgieten / Beeldhouwen in steen

Ingrid is autodidact. Na haar MTS opleiding vormgeving in Utrecht heeft zij veel in het buitenland gewerkt. Eenmaal terug heeft ze een grafische opleiding gevolgd en is 2 jaar in de leer gegaan bij beeldhouwer Herman Bartelds. Sinds 1994 werkt zij als autonoom beeldend kunstenaar en maakt ze vrij werk en werk in opdracht. Haar monumentale werk bestaat vaak uit steen en geoxideerd staal. Daarnaast maakte ze kleine experimenten in brons en installaties van oude gebruiksvoorwerpen. Samen met Felo Hettich geeft ze bronsworkshops op locaties in binnen-en buitenland vanuit de mobiele bronsgieterij. Naast beeldhouwen houdt Ingrid ook van koken en is zij iedere zomer kok aan boord van de Willem Jacob.

 

www.ingridonstenk.nl

Felo_Hettich

Felo Hettich

Bronsgieten

Na een technische opleiding, LTS, UTS, HTS, kwam hij in contact met de vrijeschool en was student van het eerste jaar van de vrije pedagogische academie, nu Helicon. Na een korte tijd klas, deed hij de kunstacademie in Arnhem en werkte lange tijd aan de vrijeschool bovenbouw in Zutphen in de Kunst en ambacht vakken. Met anderen organiseerde hij nationale en internationale vakbijeenkomsten om ambachten te behouden; o.a. steenhouwen, smeden, koper slaan, metaalgieten werden geoefend en onderwezen. Hij startte ook een bedrijf in kunstenaars benodigdheden ‘De kunst’ in Zutphen, nu onderdeel van de beeldhouwwinkel.

In zijn contact en vriendschap met de kunstenaar Oscar Rambonnet ontstond het gietmallen boek, uitgegeven bij Canteclear, nu Tirion. Met hem ontstonden ook de bronsworkshops. Nu trekt hij door Europa met zijn mobiele Bronsgieterij, meestal bijgestaan door Ingrid Onstenk

Hij woont op het landgoedje Midgaard in Almen achter Zutphen, waar hij mee werkt in een stichting die contact met de natuur en ambacht wil bevorderen.

 

www.dekunstalmen.nl / www.midgaard-almen.nl 

Annemiek_Collin

Annemiek Collin

Portret- en modelboetseren

Annemiek is als beeldend kunstenaar afgestudeerd in 1982 aan de academie in Maastricht in de richting Plastisch Vormgeven en in 1987 aan de academie van Arnhem als eerstegraads docent. Zij maakt sculpturen van brons, keramiek, metaal en van combinaties van deze materialen. In de loop der tijd zijn er twee belangrijke richtingen in haar werk aan te wijzen: het vrije werk en de opdrachten. De vrije beelden zijn geïnspireerd door natuur en architectuur, waarbij ze speelt met trefwoorden als: groei, beschutting, reflectie, lijnenspel, spanning, harmonie. Het beeld ontstaat vaak uit contrasten van beeldende en architectonische elementen. Ze maakt ook veel portretten waarbij haar passie ligt in het verbeelden van de essentie van die specifieke mens, waarbij de gelijkenis een grote rol speelt. Haar monumentale werk staat veelal op locatie. De monumenten zijn meestal in opdracht vervaardigd in nauwe samenspraak met de opdrachtgevers.

 

www.annemiekcollin.nl
Uitzending over Annemiek

Sophie_Walraven_nw

Sophie Walraven

Grafiek / Schilderen en tekenen

Sophie is fulltime kunstenares, schilder. Daarnaast tekent ze veel, maakt etsen en doet street-art. In ’98 is ze afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, als eerstegraads docente handvaardigheid. Ze is dus allround drie dimensionaal opgeleid, maar legt zich voor haar carriere vooral toe op het platte vlak.Ze werkt meestal aan conceptmatige projecten. Daar komen grote en soms kleinere series uit voort.Sophie werkt en exposeert in binnen- en buitenland. Daar is alles over te vinden op haar site en in haar blogs.
Naast haar werk is ze fervent zeezeilinstructrice en laat ze zich ook graag over het water gaan in een klein zeilbootje. Maar dat is verder niet heel relevant.
 
lisanne_sloots

Lisanne Sloots

Schilderen en tekenen

Na de 1e graads lerarenopleiding is beeldend kunstenaar Lisanne Sloots zich steeds meer gaan toeleggen op het werken met aardse materialen. Nu stookt zij haar eigen houtskool uit diverse houtsoorten en onderzoekt de verschillen en hoe het is om daarmee te werken. 

 

De lessen die zij nu al ruim tien jaar geeft zijn individueel gericht en de eigen ontwikkelingsvraag van de cursist staat centraal. Het gaat er tenslotte om dat je een uitdrukking vindt voor dat wat jou bezighoudt. Je kunt op elk niveau instappen om van daaruit je eigen teken/schilderwerk te ontwikkelen.

 

Kijk ook op www.lisanne-sloots.nl

 

Het boek Houtskool
Onlangs verscheen van Lisanne het boek ‘Houtskool’, een ode aan het oudste tekenmateriaal dat we kennen. Een bevlogen verslag van de zoektocht naar de geschiedenis en het maakproces van houtskool.
Lees hier het persbericht over het boek.
Het boek Houtskool
Onlangs verscheen van Lisanne het boek ‘Houtskool’, een ode aan het oudste tekenmateriaal dat we kennen. Een bevlogen verslag van de zoektocht naar de geschiedenis en het maakproces van houtskool. Lees hier het persbericht over het boek.
martin_coppes

Martin Coppes

Schilderen en tekenen

Martin is beeldend kunstenaar en docent tekenen aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Hij is in 1976 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Martin is een veelzijdig kunstenaar met een kleurrijk oeuvre, geïnspireerd door zijn internationale achtergrond. Hij heeft diverse stijlen, technieken en formaten verkend. Zijn werk is overwegend figuratief, maar bevat ook abstracte elementen. Martin exposeert regelmatig en geeft al vele jaren workshops en begeleidt groepen tekenaars en schilders in Nederland en in Griekenland. 

Recent is er een boek verschenen over zijn leven en werk (verkrijgbaar bij Kunsthandel Peter ter Braak). Zijn werk en CV kun je bekijken zijn website.

 

www.martincoppes.com

 

 

maud-quaedvlieg

Maud Quaedvlieg

Schilderen en tekenen

Maud Quaedvlieg werkt als fulltime kunstenaar in Breda. Zij studeerde vrij schilderen en monumentale vormgeving aan de kunstacademie St. Joost in Breda en vrij schilderen en grafiek aan de WBK (Werkplaats voor Beeldende Kunsten) in Den Haag. Ze geeft ruim 30 jaar schilder- en tekenles zowel op locatie als in haar atelier en steeds daagt ze je uit om de avontuurlijke reis te aanvaarden: de reis naar de onbekende paden van de Verbeelding… 
Maud’s specialisatie is schilderen in acryl. Ook werkt zij in aquarel, met houtskool en Siberisch krijt.

 

www.maudquaedvlieg.nl

 

Lisa_Di_Campli

Lisa di Campli

Brandschilderen, Tiffany, Glas in lood

Lisa is geboren en getogen in de VS, bij Philadelphia, en woont nu elf jaar in Nederland. Haar opleiding heeft ze genoten aan de Drexel University, Philadelphia, USA en de Université Libre de Bruxelles, België. Sinds tien jaar werkt ze met glas en heeft ze in Den Haag haar eigen glasatelier: Di Campli Glas Studio. Ook is zij mede-directeur van een groothandel voor glasbenodigdheden: PELI Glass Products. Met collega Peter Heijman geeft ze workshops brandschilderen. Haar nieuwe werk omvat voornamelijk gebrandschilderd werk, maar ook 2-dimensional fusing, glas-in-lood, tiffany stijl en slumping. Ook werkt Lisa als freelance schilder aan restauratieprojecten van oude ramen in kerken en monumentale gebouwen.

 

 www.dicampliglas.com / www.peliglass.eu

Karin-Kortenhorst

Karin Kortenhorst

Edelsmeden, sieraden en objecten

Na de technische opleiding voor goudsmid is Karin in 1993 afgestudeerd op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, 3D Design. Ze geeft al ruim twintig jaar cursussen en workshops aan verschillende culturele centra in het land. In 2006 maakte ze samen met een collega de televisiecursus Het mooiste sieraad maak je zelf voor omroep Teleac. In 2004 werkte ze in Zuid-Afrika om daar met cursisten van heel verschillende achtergronden sieraden te maken, onder de titel Weird about wire, in samenwerking met de Stellenbosch University, de Mondriaan Stichting en de Nederlandse ambassade. Een van deze cursisten, een jongen die op straat zijn voorwerpen van gevlochten metaaldraad verkocht, bleek een talent. Hij is afgestudeerd aan de afdeling Jewellery van de Stellenbosch Universiteit en heeft daarna zijn mastersopleiding in Denemarken afgerond.

 

Karin’s autonome werk heeft zich ontwikkeld van draagbare sieraden naar theatrale sculpturen zoals grote hoofdtooien. Daarna bleek het lichaam zelf als betekenisdrager, bron te zijn voor haar werk. Tegenwoordig wikkelt zij metaaldraad op zo’n manier dat er transparante volumes ontstaan. De lucht wordt omkaderd zodat ruimte zichtbaar wordt en betekenis krijgt.

 

www.karin.nl / www.samensmeden.nl

Sjaak_Henselmans_nw

Sjaak Henselmans

Fotografie & fotografierondreizen

Sjaak Henselmans raakte rond 1980 geboeid door de fotografie. Zijn aandacht richtte zich aanvankelijk op het maken van vrij werk, wat leidde tot een aantal tentoonstellingen in Amsterdam. In 1984 maakte hij van fotografie zijn beroep, eerst nog bij een publiciteitsbureau maar vanaf 1990 als zelfstandig architectuurfotograaf. Sindsdien werkt hij voor een reeks van gerenommeerde architectenbureau’s, projectontwikkelaars en uitgeverijen. Zijn foto’s verschijnen regelmatig in architectuurtijdschriften in binnen- en buitenland. Enkele van zijn opdrachtgevers: ING Real Estate, Bouwfonds, Sigma coatings, BPF-Bouwinvest, DTZ Zadelhof, Cobraspen, Hemels Publishers, Scripta Media, Cascade, Vera Yanovshtchinsky Architecten, Min2 Bouwkunst, Kokon Architecten, ONX architecten, Korteknie/Stuhlmacher, Arcam.

 

www.sjaakhenselmans.nl

Nicole_Kranenburg_nw

Nicole Kranenburg

Keramiek

Nicole Kranenburg is een keramiste uit Brabant. Na haar opleiding runde zij jarenlang een atelier waar veel workshops werden gegeven. Het werk bestond veelal uit handvormen waarin alle keramiektechnieken de revu passeerden, met platen klei werken, opbouwen met rollen, gietklei en een combinatie van dit alles.

Voor wat betreft glazuurtechnieken weet Nicole ook haar weg. Met engobes kunnen al mooie ontwerpen gemaakt worden en wanneer nodig heeft zij alle kennis van de vele andere glazuurtechnieken. Nicole vindt het leuk om technieken te combineren.

Monique-Vink

Monique Vink

Boetseren in was en klei

Monique Vink heeft na jaren bloemiste te zijn geweest het roer omgegooid en zich geheel gestort op het maken  van beelden. Een nieuwe passie die zij nu al weer 12 jaar beoefend. In Schagen een groot atelier waar ze dagelijks les en workshops geeft. 

 

Er wordt in het atelier gewerkt met boetseerwas met het uiteindelijke resultaat een beeld van brons en er wordt geboetseerd met klei.

 

Altijd opzoek naar de emotie en beweging in een beeld.

 

www.moniquevink.nl

Hanne_Mahler_nw

Hanne Mahler

Papier en boekbinden

Hanne’s interesse voor papier begon in 1995, toen ze een jaar werkte bij het bedrijf ART PAPER van Birgit Østergaard. Hier leerde ze handgeschept papier professioneel te produceren met gebruikmaking van verschillende soorten plantenvezels zoals stro, katoen, brandnetels, kokosvezels, riet, zeewier etc. Dit was het begin van een gepassioneerde belangstelling voor wat kan worden gedaan met papier. Het kan natuurlijk worden gebruikt als schrijfpapier, maar ook worden toegepast in de kunst, voor beeldhouwwerken, voor boeken, lampen, kamerschermen, decoratie en inrichting. Hanne woont en werkt op het landgoed Midgaard in de Achterhoek, te midden van het bos waar ze ook veel van haar materialen voor papier verzamelt.

 

www.paperbyhanne.com

donia-surowiec

Donia Surowiec

Zingen in Griekenland

De Belgische Donia Surowiec met Poolse roots begon op achtjarige leeftijd aan haar eerste muzieklessen. De liefde voor muziek, leidde via het Conservatorium in Amsterdam naar meerdere opleidingen Koor- en Orkestdirectie in binnen- en buitenland. 

Haar werkveld ligt geografisch in zowel Nederland als België. In artistieke zin werkt zij met uiteenlopende doelgroepen; semi-professionele musici, amateurs, vluchtelingenkinderen en gevangenen. Zij draagt de volle verantwoordelijkheid voor een goede samenwerking en haar muzikale keuzes. De begeleidende rol in didactische zin, waarbij musici als individu beschouwd worden, verliest zij daarbij niet uit het oog. Donia communiceert op een directe en open manier waar respect voor elkaar essentieel is. In haar werkwijze houdt ze de drempel laag en let ze de lat hoog. Positief opbouwende kritiek leidt tot prestaties waar je zelf niet van durfde dromen. Zij is expressief, gedreven, enthousiast en ambitieus. Op de bok en ernaast.

 

www.doniasurowiec.be

 

tiilla-van-opstal

Tilla Van Opstal

Qigong

Sinds 2004 leidt Tilla op professionele basis het Belgisch Chi Neng Instituut en staat in voor zowel infosessies, lessenreeksen als een- of meerdaagse workshops maar ook voor de opleiding van instructors.

Tilla beoefent dagelijks deze Qigong vorm en schoolt zich voortdurend bij door het volgen van internationale trainingen zowel in het binnen- als buitenland. China is voor haar al lang geen onbekende meer.
Zij is een zeer gedreven en inspirerende docente met zin voor humor en avontuur.

 

www.chineng.be

 

Odysseus Apostolakis

Yoga

Odysseus Apostolakis is fysiotherapeut en docent yoga en pilates. Hij begon yoga en pilates te beoefenen in de jaren ’90 en voltooide zijn studies als professional aan het IAFA-college in 2006. Hij heeft deelgenomen aan vele pilates seminars, zowel als docent als deelnemer in Griekenland en Europa. Van 2010-2012 studeerde hij fysiotherapie aan IEK AKMI om het hoogst mogelijke niveau van kennis in anatomie, fysiologie en kinisiologie te bereiken.

 

Karin

Karin

Massage

Karin ‘apo tin Ollandia’, zo noemen de Grieken deze humorvolle blonde Haagse. Karin woont in de zomermaanden in Griekenland en komt op afspraak bij ons in Kantia om massages te geven aan onze gasten. Ze is gediplomeerd sportmasseur maar bouwt in haar massages ook andere ontspanningstechnieken in (hot-stone massage, voetreflexologie). ‘s Middags heerlijk een uur ontspannen en je lekker laten verwennen na een ochtend hard werken in de workshops. Laat dat maar aan Karin over!