Skip to content

ECOPRINT & CYANOTYPE

 

Data 2024

 

 

Wijzigingen voorbehouden.

In deze workshop kun je door middel van twee verschillende technieken prachtige prints maken: Ecoprint en Cyanotype. Dat kan zowel op papier alswel op stof. We hebben alle materialen die hiervoor nodig zijn in huis, je hoeft dus niks mee te nemen. Bij Ecoprint zorgt de natuur voor het materiaal om af te drukken, bladeren van verschillende bomen en planten geven elk hun eigen kleur. Bovendien groeien er in Griekenland natuurlijk ook hele exotische soorten: Poëtische verassende afdrukken van de altijd volmaakte natuur. 

Ecoprint

Je brengt je kleur, contour en afdruk over op stof en papier door plantdelen te gebruiken, samen te bundelen en te stomen. Je leert welke stoffen en papieren geschikt zijn en welke plantdelen en hoe je het voorbeitsmiddel maakt en hoelang je iets moet voorbeitsen. Ook de verfdoek methode wordt behandeld, hiermee geef je de achtergrond van je bladeren/bloemen op je stof/papier extra kleur.

 

Wij gaan in de omgeving samen op zoek naar plantaardige materialen om tot mooie werken te komen. Er zijn natuurlijk in Griekenland andere verrassende bomen en planten en waar we gebruik van kunnen maken. Naar eigen inzicht of met hulp worden steeds de beste keuzes gemaakt om tot een mooi resultaat te komen.

 

Na afloop heb je verschillende mooi ge-ecoprinte katoenen stoffen (kaasdoek en ongebleekte katoen) en twee zijde-werkstukken (waaronder een zijde sjaal (45×180) plus de ecoprints op papier, die vaak niet misstaan in een mooi kader.

 

Een waardevolle en tastbare herinnering aan de Griekse natuur.

Cyanotype

In deze leuke workshop leer je het oude fotografische proces dat al dateert van 1842, waarbij typische blauwwitte afdrukken ontstaan. 

 

Door een voorwerp op lichtgevoelig papier of stof te leggen kan je d.m.v. van zonlicht een afdruk maken. Afhankelijk van de kracht van de zon, de plek waar je bent op welk tijdstip, ontstaat al in een paar minuten het beeld. Alles wat afgedekt was tijdens de belichting wordt wit, de rest blauw.

 

Hoe en met wat je de stof of papier lichtgevoelig maakt wordt in de workshop behandeld. Ook het plaatsen van materialen op en het belichten ervan komt aan bod,  evenals het ontwikkelen. Al vanaf de eerste dagkun je je eigen cyanotype afdrukken! 

 

Je kunt met cyanotype een perfecte kopie van het model maken, zoals bijvoorbeeld een varenblad waarvan precies de vorm wordt afgedrukt, maar je kunt ook meer abstract werken door het blad te bewegen.

Een aanvulling op de klassieke aanpak is om verschillende kruiden, zeepsop enz. toe te voegen. Hierdoor ontstaan vaak andere kleuren en tonen. Je zult tijdens de workshop hier ook volop mee kunnen experimenteren en dit bijzondere proces zelf ervaren.

 

 

Data 2024

 

 

Wijzigingen voorbehouden.

Materialen

Het basispakket à € 45,- is bij ons verkrijgbaar en bestaat uit:

 

Ecoprint

  • kaasdoek 1 st. 290 x 100 cm
  • doek katoen 2 st.160 x 100 cm
  • zijde doek 1 st. 55 x 55 cm
  • zijde sjaal 1 st. 180 x 55 cm
  • A4 papier

 

Cyanotype

  • lichtgevoelig papier 10 vel A4

 

Extra materiaal is eventueel voorradig.

Werk van onze cursisten