Skip to content

Deze workshop staat niet in de planning voor 2023 maar wordt in de toekomst misschien wel weer aangeboden.

Keramiek

 

Data 2024

 

Wijzigingen voorbehouden.

Nicole Kranenburg verzorgt onze keramiek workshops in Griekenland. Zij is in Nederland opgeleid als keramist en volgde o.a. de opleiding bij de SBB in Gouda. Zij verzorgt al jaren cursussen en workshops keramiek in haar eigen atelier. 

Beginners en gevorderden

Alle geprogrammeerde weken keramiek zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Voor beginners wordt meestal begonnen met een hoekig werkstuk, dat wordt opgebouwd uit uitgerolde plakken klei. Zo leert u hoe de verbindingen worden gemaakt zodat die tijdens het afbakken goed aan elkaar blijven zitten. Daarna kan je ook een rond object leren maken, zoals bijvoorbeeld een schaal, opgebouwd uit lange slierten klei die op elkaar worden bevestigd. Ook hier zijn de verbindingen erg belangrijk, zodat er bij het afbakken geen scheuren ontstaan.
Ook kan je leren op de draaischijf te werken. We hebben een Griekse draaischijf, waarbij je naast de schijf zit, als ook een ’Nederlandse’, die je tussen de benen klemt. Ook kun je vrije vormen boetseren in verschillende soorten en kleuren klei.

 

Raku stoken

Gevorderden kunnen zelf aangeven welke technieken ze willen toepassen of oefenen. Zij worden dan individueel door begeleid onze docenten. Dit jaar bieden we bij de workshop ook weer ‘raku stoken’ aan. Tijdens dit spectaculaire procédé, dat zijn oorsprong vindt in Japan, wordt het roodgloeiende keramiek direct uit de oven gedompeld in een bak met zaagsel. Het bijzondere van deze manier van stoken is dat bij de keramiek objecten ongeglazuurde delen zwart worden. Ook heel kenmerkend is het gecraqueleerde glazuur van de Raku objecten.

 

Materialen en gereedschappen

Alle benodigde materialen en gereedschappen zijn aanwezig. We beschikken in Griekenland nu over twee keramiekovens, zodat de werkstukken ter plaatse kunnen worden afgebakken en geglazuurd. Uiteraard transporteren we ook alle keramiekwerkstukken terug naar Nederland. Tijdens de expositie in Nederland kunnen deze dan worden afgehaald.

Data 2024

 

Wijzigingen voorbehouden.

Materialen

Inbegrepen: eerste pak klei, diverse basismaterialen zoals glazuren en gebruik van gereedschappen en draaischijven.

  • Afbakken van enkele kleinere werkstukken: € 30, groter werk in overleg.
  • Extra klei per 10 kg € 15.

Werk van onze cursisten