Skip to content

Rondreis Peloponnesus

De Peloponnesus is het grootste schiereiland van Griekenland en heeft een bergachtig landschap en nog veel traditionele dorpjes. Het heeft een belangwekkende geschiedenis en een eeuwen oude cultuur. Ook is het een hoogwaardig gastronomisch gebied, met gezellige terrasjes, zonnige stranden, en het is er nog niet echt toeristisch. 

 

Tijdens deze reis volgen we een heel afwisselende route, door de bergen en langs de kusten, die leidt door het prachtige ongerepte landschap en langs authentieke dorpen van de Peloponnesus.

 

Reis, verblijf en maaltijden

De vlucht is van Schiphol naar Kalamata op maandag en ook weer terug vanaf Kalamata. We reizen met een comfortabele en ruime touringcar met voldoende afstand tussen de plaatsen i.v.m. corona. We verblijven in mooie hotels en eten authentieke Griekse maaltijden in lokale taverna’s.

 

De begeleiding van deze bijzondere rondreis, is met zorg samengesteld door de Griekenland experts Suzana Gulevska en Nick van den Berg, die al een groot deel van hun leven in Griekenland hebben doorgebracht. Zij delen een passie voor het land, zijn cultuur en vooral ook de culinaire tradities! 

Overal waar we eten proberen we typische regionale gerechten aan te bieden, zowel bij de lunch als tijdens het diner. Daarbij vergeten we ook de lokale wijnen niet.

 

Hieronder een indruk van het programma (eventuele wijzigingen voorbehouden).

 

Kalamata-Kardamyli-Limeni

U wordt door ons opgewacht bij aankomst om ca. 11:00 op het vliegveld van Kalamata. Zodra we alle bagage in het ruim van de touringcar van onze chauffeur hebben gestouwd, gaan we op weg naar het zuiden op deze ‘vinger’ van de Peloponnesus. We vermijden de moderne havenstad van Kalamata, dat vooral bekend is van de olijven en olie. De route voert ons langs de prachtige kustlijn naar het zuiden. Onderweg stoppen we voor de lunch in het charmante plaatje Kardamyli, dat tegenwoordig een populaire bestemming is voor wandelaars. Onze eerste overnachtingsplaats is het pittoreske plaatsje Limeni aan de oostkust van Mani.

Ronde van Mani-Githion

Op dag twee beginnen we aan onze ronde van Mani, het middelste schiereiland van de Peloponnesus en het meest zuidelijke stukje vasteland van Europa. De bewoners van dit ruige berggebied, met zijn gefortificeerde stenen woontorens, waren vroeger berucht, getuige het feit dat de woorden ‘manisch’ en ‘maniak’ ervan afstammen! Tegenwoordig is het een heerlijk ongerept en dunbevolkt gebied, want de meeste van de oorspronkelijk bewoners zijn weggetrokken, veelal geëmigreerd naar de V.S. en Australië! We overnachten bij het sfeervolle havenstadje Githio.

 

Monemvasia

Vervolgens gaan we naar het middeleeuwse vestingstadje Monemvasia aan de oostkust. Dit voormalige vestingeiland dat voor vlak voor de kust in de Egeïsche zee ligt, is tegenwoordig door een strekdam verbonden aan het vasteland, en is inmiddels, onder strikte regelgeving van archeologen en historici bijna geheel in zijn oude glorie hersteld. Al wandelend door de smalle geplaveide straatjes, waan je terug in de middeleeuwen! 

 

Mystras-Sparta

De vierde dag bezoeken we de Byzantijnse ruïnes van Mystras bij Sparta. In de hoogtijdagen in de middeleeuwen, kwamen kunstenaars en wetenschappers uit de hele wereld hier bijeen. Mystras, een belangrijke Byzantijnse stad uit de 13e eeuw, was de voormalige hoofdstad van de Morea,  de oude benaming van Peloponnesos. Nu is het een ‘spookstad’ en het is tegen de hellingen van een steile berg gebouwd. We zetten je boven af en je kunt van boven naar beneden de stad bezoeken. Het is een redelijk pittig wandelen door de smalle geplaveide straatjes, bergpaadjes en straatjes van het stadje, en het is zaak goede schoenen dragen. 

 

Laconia-Kyparissia

De route voert deze dag door het afwisselend, bergachtig landschap van de provincies Laconia en Messinia. Onderweg bezoeken we o.a. de bijzondere kerk van Agia Theodora. Uiteindelijk bereiken we weer de zee aan de westkust van de Peloponnesus bij het stadje Kyparissia, waar we deze nacht zullen verblijven. Dit bruisende stadje met zijn Byzantijnse burcht en oude stad dat tegen de berg is opgebouwd, was vroeger een belangrijke regionale haven en handelscentrum.

 

Olympia-Langadia

Na het ontbijt vertrekken we nu in noordelijk richting. We komen langs de prachtige zandstranden van de westkust en kunnen desgewenst een heerlijke duik in zee nemen. Onze bestemming is het klassieke Olympia. Hoewel er in de oudheid op verschillende plaatsen ‘Olympische’ spelen werden georganiseerd, heeft uiteindelijk Olympia zijn naam verleend aan de spelen zoals ze sinds 1896 bekend geworden zijn. De atleten werden vaak gesponsord door welgestelde burgers die daarmee blijk gaven van hun positie en rijkdom. Na afloop rijden we naar onze overnachtingsplaats Langadia, een prachtig gelegen bergstadje.

 

Kalavryta-Diakopto

Na het ontbijt rijden we richting Kalavryta, een stadje in de bergen op een hoogte van 750 meter. We bezoeken onderweg de prachtige grotten van Kastria, ook wel ’Cave of the lakes’ genoemd, met een aantal meertjes op verschillende niveaus. Het is een van de bekendste en mooiste grotten van Griekenland. We eten verse forel (of een alternatief) bij een prachtig gelegen restaurant aan een snelstromende bergstroom. Eind van de middag maken we een spectaculaire rit in een tandradtrein van Kalavryta naar Diakopto, en komen we weer terug op zeeniveau aan de noordkust van de Peloponnesus. We rijden richting Korinthos en verblijven de laatste nacht onderweg aan de kust. De volgende ochtend vertrekken we bijtijds naar het vliegveld van Kalamata, een soepele rit over snelwegen van iets minder van ruim twee uur.

 

Data 2022

 

Wijzigingen voorbehouden.

 

€ 1.350,-

Toeslag 1-persoonskamer per week € 150,-

Deze reis wordt georganiseerd via JUMP Travel, u wordt doorgestuurd naar www.jumptravel.eu.

Een impressie…