De data voor 2022 volgen binnenkort.

Rondreis Peloponnesus

  • peloponnesus_fotografie_reis_20
  • peloponnesus_fotografie_reis_12
  • PeloponnesusSjH14_10638 (10)
  • peloponnesus_fotografie_reis_15
  • PeloponnesusSjH14_10638 (6)
  • PelopnnesosSjH14_10075
  • PeloponnesusSjH14_10638 (16)

De Peloponnesus is het grootste schiereiland van Griekenland en heeft een bergachtig landschap en nog veel traditionele dorpjes. Het heeft een belangwekkende geschiedenis en een eeuwen oude cultuur. Ook is het een hoogwaardig gastronomisch gebied, met gezellige terrasjes, zonnige stranden, en het is er nog niet echt toeristisch. 

 

Tijdens deze reis volgen we een heel afwisselende route, door de bergen en langs de kusten, die leidt door het prachtige ongerepte landschap en langs authentieke dorpen van de Peloponnesus.

 

Verblijf en maaltijden

We reizen met een comfortabele en ruime touringcar met voldoende afstand tussen de plaatsen i.v.m. corona. We verblijven in mooie hotels en eten authentieke Griekse maaltijden in lokale taverna’s.

 

De begeleiding van deze bijzondere rondreis, is met zorg samengesteld door de Griekenland experts Suzana Gulevska en Nick van den Berg, die al een groot deel van hun leven in Griekenland hebben doorgebracht. Zij delen een passie voor het land, zijn cultuur en vooral ook de culinaire tradities! 

Overal waar we eten proberen we typische regionale gerechten aan te bieden, zowel bij de lunch als tijdens het diner. Daarbij vergeten we ook de lokale wijnen niet.

 

Hieronder een indruk van het programma (eventuele wijzigingen voorbehouden).

 

Kalamata-Kardamyli-Gerolimenas

U wordt door Suzana en Nick opgewacht bij aankomst om ca. 11:00 op het vliegveld van Kalamata. Zodra we alle bagage in het ruim van de touringcar van onze vaste chauffeur Dimitri hebben gestouwd, gaan we op weg naar het zuiden op deze ‘vinger’ van de Peloponnesus. We vermijden de moderne havenstad van Kalamata, dat vooral bekend is van de olijven en olie. De route voert ons langs de prachtige kustlijn naar het zuiden. Onderweg stoppen we voor de lunch in het charmante plaatje Kardamyli, dat tegenwoordig een populaire bestemming is voor wandelaars. Onze eindbestemming is Gerolimenas, onze eerste overnachtingsplaats.

  • Dit is géén fotorondreis, dus voor iedereen geschikt!

Ronde van Mani-Githion

Op dag twee beginnen we aan onze ronde van Mani, het middelste schiereiland van de Peloponnesus en het meest zuidelijke stukje vasteland van Europa. De bewoners van dit ruige berggebied, met zijn gefortificeerde stenen woontorens, waren vroeger berucht, getuige het feit dat de woorden ‘manisch’ en ‘maniak’ ervan afstammen! Tegenwoordig is het een heerlijk ongerept en dunbevolkt gebied, want de meeste van de oorspronkelijk bewoners zijn weggetrokken, veelal geëmigreerd naar de V.S. en Australië! We overnachten bij het sfeervolle havenstadje Githio.

 

Monemvasia

Vervolgens gaan we naar het middeleeuwse vestingstadje Monemvasia aan de oostkust. Dit voormalige vestingeiland dat voor vlak voor de kust in de Egeïsche zee ligt, is tegenwoordig door een strekdam verbonden aan het vasteland, en is inmiddels, onder strikte regelgeving van archeologen en historici bijna geheel in zijn oude glorie hersteld. Al wandelend door de smalle geplaveide straatjes, waan je terug in de middeleeuwen! 

 

Mystras-Sparta

De vierde dag bezoeken we de Byzantijnse ruïnes van Mystras bij Sparta. In de hoogtijdagen in de middeleeuwen, kwamen kunstenaars en wetenschappers uit de hele wereld hier bijeen. Mystras, een belangrijke Byzantijnse stad uit de 13e eeuw, was de voormalige hoofdstad van de Morea,  de oude benaming van Peloponnesos. Nu is het een ‘spookstad’ en het is tegen de hellingen van een steile berg gebouwd. We zetten je boven af en je kunt de stad vanaf boven of vanaf beneden belopen. Het is een redelijk pittig wandelen door de smalle geplaveide straatjes, bergpaadjes en straatjes van het stadje, den het is zaak goede schoenen dragen.

 

Laconia-Kyparissia

De route voert deze dag door het afwisselend, bergachtig landschap van de provincies Laconia en Messinia. Onderweg bezoeken we o.a. de bijzondere kerk van Agia Theodora. Uiteindelijk bereiken we weer de zee aan de westkust van de Peloponnesus bij het stadje Kyparissia, waar we deze nacht zullen verblijven. Dit bruisende stadje met zijn Byzantijnse burcht en oude stad dat tegen de berg is opgebouwd, was vroeger een belangrijke regionale haven en handelscentrum.

 

Olympia-Dimitsana

Na het ontbijt vertrekken we nu in noordelijk richting. We komen langs de prachtige zandstranden van de westkust en kunnen desgewenst een heerlijke duik in zee nemen. Onze bestemming is het klassieke Olympia. Hoewel er in de oudheid op verschillende plaatsen ‘Olympische’ spelen werden georganiseerd, heeft uiteindelijk Olympia zijn naam verleend aan de spelen zoals ze sinds 1896 bekend geworden zijn. De atleten werden vaak gesponsord door welgestelde burgers die daarmee blijk gaven van hun positie en rijkdom. Dimitsana is een prachtig gelegen bergstadje dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de Griekse onafhankelijkheidsstrijd tijdens de opstand tegen de Turkse bezetter in het begin van de 19e eeuw.

 

Kalavryta-Diakopto

Na het ontbijt rijden we richting Kalavryta, een stadje in de bergen op een hoogte van 750 meter. We bezoeken onderweg de prachtige grotten van Kastria, ook wel ’Cave of the lakes’ genoemd, met een aantal meertjes op verschillende niveaus. Het is een van de bekendste en mooiste grotten van Griekenland. We eten verse forel (of een alternatief) bij een prachtig gelegen restaurant aan een snelstromende bergstroom. Eind van de middag maken we een spectaculaire rit in een tandradtrein van Kalavryta naar Diakopto, en komen we weer terug op zeeniveau aan de noordkust van de Peloponnesus.

 

Kanaal van Korinthe

De laatste dag van de vakantie doen we het rustig aan. ’s Morgens is er voor liefhebbers nog de gelegenheid om te zwemmen. De rit terug naar het vliegveld van Athene duurt ongeveer twee en een half uur. Onderweg maken we nog een stop bij het beroemde kanaal van Korinthe en gaan we natuurlijk nog ergens lekker genieten van een laatste lunch. Rond 18:30 zijn we op het vliegveld zodat er ruimschoots voldoende tijd is om in te checken.

Rondreis-Peloponnesus

Data 2022

 

Wijzigingen voorbehouden.

Een impressie…