• draai9
  • 71568_405857732832925_468915405_n
  • keramiek
  • _DSC0096 (24)
  • rakustoken
  • keramiek_glazuren
  • _DSC0426 (2)

Keramiek

Polytimi Biliona is een Griekse keramiste. Na haar opleiding runde ze jarenlang een keramiekwerkplaats en -winkel op het bekende eiland Santorini. Enkele jaren geleden besloot ze naar Nafplion te verhuizen en opende ze hier een soortgelijke zaak in de oude binnenstad, waar ze onder andere ook workshops geeft.

 

Beginners en gevorderden

Voor beginners geeft zij een overzichtelijke cursus in goed Engels. Meestal wordt begonnen met een hoekig werkstuk, zoals bijvoorbeeld een kistje, dat wordt opgebouwd uit uitgerolde plakken klei. Zij leert u hoe de verbindingen worden gemaakt zodat die bij het afbakken goed aan elkaar blijven zitten. Daarna kunt u een rond object, zoals bijvoorbeeld een schaal, opbouwen uit ‘spagetti’, zoals dat hier genoemd wordt. Men rolt klei uit tot lange slierten waarmee de schaal wordt opgebouwd. Ook hier zijn de verbindingen erg belangrijk, zodat bij het bakken geen scheuren ontstaan. Er kan ook op de draaischijf worden gewerkt. Na het drogen worden de werkstukken afgewerkt en gedecoreerd met speciale verf en vervolgens geglazuurd en afgebakken.

Gevorderden kunnen zelf aangeven welke technieken ze willen toepassen. Zij worden individueel door Polytimi begeleid.

 

Raku stoken

Dit jaar bieden we bij de workshop ook raku stoken aan. Het bijzondere van deze manier van stoken is dat de keramiek nog heet met speciale tangen uit de oven wordt gehaald en in zaagsel in de raku ton wordt gelegd. Het zaagsel gaat branden door de hitte van het werk. Hierdoor wordt er zuurstof onttrokken aan de klei en het glazuur. Ongeglazuurde delen worden zwart en door zogenaamde ‘reductie’ kan het glazuur mooie kleureffecten krijgen. Door de snelle afkoeling craqueleert de keramiek, waardoor het object de typische raku stijl krijgt. 

Alle benodigde materialen en gereedschappen zijn voorhanden. We beschikken in Kantia ook over een keramiekoven, zodat de werkstukken ter plaatse kunnen worden afgebakken en geglazuurd.

  • “Polytimi is een deskundige en prettige keramiekdocente die veel mogelijkheden aanbiedt.”

Te boeken voor 1 of 2 weken aansluitend.

 

Wijzigingen voorbehouden.