Grafiek

 

Data 2024

 

 

Wijzigingen voorbehouden.

Grafiek of prentkunst is een verzamelnaam voor een aantal druktechnieken. 
Tijdens de workshop in Griekenland gaan wij vooral in op een druktechniek die diepdruk wordt genoemd en in het bijzonder de droge naald techniek.

Diepdruk

Bij diepdruk worden de groeven in een plaat gemaakt en gevuld met inkt die met een pers op papier overgebracht. Deze groeven zet je bijvoorbeeld met een droge naald in een metalen, kartonnen of plastic plaat.

 

Droge naald

Wij gebruiken doorzichtig plastic waardoor je gemakkelijk allerlei afbeeldingen of zelfs foto’s kunt gebruiken voor je gravure. Je kan tekeningen of foto’s mee nemen die je wilt gebruiken voor een afdruk.
Daarnaast drukken we ook met karton. Je tekent of plakt je afbeelding op het karton, daarover brengen we een transparant opdrogende coating aan. Dan kras je met een scherp voorwerp de groeven die later de inkt zullen opnemen, in het karton.

 

Experimenteren

We kunnen als er tijd genoeg is ook experimenteren met monotype en collografie, een drukvorm die erg op collage lijkt, je kan voorwerpen zoals gevonden bladeren, maar ook geknipte vormen gebruiken om mee te drukken.

 

Niet alleen het voorbereiden van de afbeelding, maar ook de papierbehandeling, de inkttechnieken en de drukpersbediening behoren tot de vaardigheden die je leert tijdens de workshop.

 

Het drukbereik van de pers is 30 bij 50 cm. De grafiekweek wordt begeleid door Sophie Walraven.

Data 2024

 

 

Wijzigingen voorbehouden.

Materialen

Proefdrukpapier en inkt zijn in de workshop inbegrepen. Overige materiaalkosten:

  • 1 vel etspapier van 28 bij 38 cm kost € 1.

  • 1 plastic plaat van 25 bij 35 cm kost € 6
    (daar kunnen meerdere etsplaten uit).

  • 1 karton van 28 bij 35 kost € 8 
    (ook hier kunnen meerdere drukplaten uit).

Werk van onze cursisten