Docenten en medewerkers

Nick_van_den_Berg

Nick van den Berg

Organisatie / Marmer mozaïek

Nick van den Berg, directeur/eigenaar van Miniati, kwam voor het eerst in Griekenland in 1974. Een aantal jaren werden daar de vakanties doorgebracht en in 1980 vestigde hij zich in Athene en opende hij met een Nederlandse en twee Griekse compagnons cafe Witofski, een van de eerste nieuwe stijl grand-cafés in de binnenstad. In 1986 vestigde hij zijn atelier op Miniati street in Athene, waar hij zich in eerste instantie vooral bezig hield met interieurontwerp en de productie en verkoop van meubels en verlichtings- en interieurprojecten. De activiteiten breidden zich later vooral uit in de marmersector (zie Over Miniati). Het vele reizen met klanten naar Griekenland leidde tot nieuwe activiteiten, zoals de organisatie van een studiereis voor de Nederlandse Steenhouwers Bond en de productie van een bedrijfsfilm over marmer en resulteerde uiteindelijk in de oprichting van Vivari Sculpture. De eerste beeldhouwvakantie vond plaats in 1996 en later volgden tal van andere workshopreizen met thema’s als mozaïek, filosofie, schilderen, creatief schrijven, fotografie en culinair. Nick is zelf ook enthousiast amateur beeldhouwer.

Suzana_Gulevska

Suzana Gulevska

Excursieweken, dagexcursies en algehele assistentie

Suzana Gulevska is geboren in Macedonie, in voormalig Joegoslavie. 25 jaar geleden verhuisde ze naar Nederland. 10 jaar runde zij een aantal kleine asielzoekerscentra in noord Nederland. Zij kent de Peloponnesus op haar duimpje, en  spreekt vloeiend Grieks en is vaak meegenomen door ‘locals’. Zo heeft ze bijzondere plekken ontdekt op de Peloponnesus waar meestal weinig toeristen komen en die daarom vrij onbekend zijn gebleven. Deze ervaring wil zij graag delen met liefhebbers. Met een kleine groep, tot maximaal 8 personen, zullen we op een aantal dagtochten door adembenemende landschappen reizen en unieke locaties bezoeken. 

Carla_Peperkamp_nw

Carla Peperkamp

Beeldhouwen

Met als achtergrond de Hoge School voor de Kunsten Amsterdam, afdeling Mime, en de lerarenopleiding handvaardigheid en textiele werkvormen aan de Witte Lelie, heeft Carla zich daarna met de meest uiteenlopende activiteiten beziggehouden, zoals decorbouw en workshopvakanties en is zij ook initiatiefnemer van Kinderpret in de OCCII.

De laatste 15 jaar is zij vooral actief in de beeldhouwwereld en bos- en natuurbeheer. Zij werkt meestal in steen en exposeert regelmatig. Ook was zij een aantal jaar werkzaam bij de Beeldhouwwinkel in Amsterdam. Meer informatie en beeldmateriaal van haar werk kunt u vinden op haar website: www.carlapeperkamp.nl

Leen_Kessels

Leen Kessels

Beeldhouwen

Zij heeft zowel de opleiding Beeldhouwen als Restauratie Beeld en Steen gevolgd aan de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Sinds 2001 is zij in Utrecht gevestigd als vrij kunstenaar, exposeert regelmatig en geeft ook beeldhouwles in haar atelier. U kunt werk van haar zien en meer informatie lezen op de website: www.leenkessels.nl

Ingrid_Onstenk

Ingrid Onstenk

Bronsgieten / Beeldhouwen

Ingrid is autodidact. Na haar MTS opleiding vormgeving in Utrecht heeft zij veel in het buitenland gewerkt. Eenmaal terug heeft ze een grafische opleiding gevolgd en is 2 jaar in de leer gegaan bij beeldhouwer Herman Bartelds. Sinds 1994 werkt zij als autonoom beeldend kunstenaar en maakt ze vrij werk en werk in opdracht. Haar monumentale werk bestaat vaak uit steen en geoxideerd staal. Daarnaast maakte ze kleine experimenten in brons en installaties van oude gebruiksvoorwerpen. Samen met Felo Hettich geeft ze bronsworkshops op locaties in binnen-en buitenland vanuit de mobiele bronsgieterij. Naast beeldhouwen houdt Ingrid ook van koken en is zij iedere zomer kok aan boord van de Willem Jacob.

 

www.ingridonstenk.nl

Felo_Hettich

Felo Hettich

Bronsgieten

Na een technische opleiding, LTS, UTS, HTS, kwam hij in contact met de vrijeschool en was student van het eerste jaar van de vrije pedagogische academie, nu Helicon. Na een korte tijd klas, deed hij de kunstacademie in Arnhem en werkte lange tijd aan de vrijeschool bovenbouw in Zutphen in de Kunst en ambacht vakken. Met anderen organiseerde hij nationale en internationale vakbijeenkomsten om ambachten te behouden; o.a. steenhouwen, smeden, koper slaan, metaalgieten werden geoefend en onderwezen. Hij startte ook een bedrijf in kunstenaars benodigdheden ‘De kunst’ in Zutphen, nu onderdeel van de beeldhouwwinkel.

In zijn contact en vriendschap met de kunstenaar Oscar Rambonnet ontstond het gietmallen boek, uitgegeven bij Canteclear, nu Tirion. Met hem ontstonden ook de bronsworkshops. Nu trekt hij door Europa met zijn mobiele Bronsgieterij, meestal bijgestaan door Ingrid Onstenk

Hij woont op het landgoedje Midgaard in Almen achter Zutphen, waar hij mee werkt in een stichting die contact met de natuur en ambacht wil bevorderen.

Annemiek_Collin

Annemiek Collin

Portretboetseren

Annemiek is als beeldend kunstenaar afgestudeerd in 1982 aan de academie in Maastricht in de richting Plastisch Vormgeven en in 1987 aan de academie van Arnhem als eerstegraads docent. Zij maakt sculpturen van brons, keramiek, metaal en van combinaties van deze materialen. In de loop der tijd zijn er twee belangrijke richtingen in haar werk aan te wijzen: het vrije werk en de opdrachten. De vrije beelden zijn geïnspireerd door natuur en architectuur, waarbij ze speelt met trefwoorden als: groei, beschutting, reflectie, lijnenspel, spanning, harmonie. Het beeld ontstaat vaak uit contrasten van beeldende en architectonische elementen. Ze maakt ook veel portretten waarbij haar passie ligt in het verbeelden van de essentie van die specifieke mens, waarbij de gelijkenis een grote rol speelt. Haar monumentale werk staat veelal op locatie. De monumenten zijn meestal in opdracht vervaardigd in nauwe samenspraak met de opdrachtgevers.

 

www.annemiekcollin.nl
Uitzending over Annemiek

Sophie_Walraven_nw

Sophie Walraven

Schilderen en tekenen

Sophie is fulltime kunstenares, schilder. Daarnaast tekent ze veel, maakt etsen en doet street-art. In ’98 is ze afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, als eerstegraads docente handvaardigheid. Ze is dus allround drie dimensionaal opgeleid, maar legt zich voor haar carriere vooral toe op het platte vlak.Ze werkt meestal aan conceptmatige projecten. Daar komen grote en soms kleinere series uit voort.Sophie werkt en exposeert in binnen- en buitenland. Daar is alles over te vinden op haar site en in haar blogs.
Naast haar werk is ze fervent zeezeilinstructrice en laat ze zich ook graag over het water gaan in een klein zeilbootje. Maar dat is verder niet heel relevant.
 
lisanne_sloots

Lisanne Sloots

Schilderen en tekenen

Na de 1e graads lerarenopleiding is beeldend kunstenaar Lisanne Sloots zich steeds meer gaan toeleggen op het werken met aardse materialen. Nu stookt zij haar eigen houtskool uit diverse houtsoorten en onderzoekt de verschillen en hoe het is om daarmee te werken. 

De lessen die zij nu al ruim tien jaar geeft zijn individueel gericht en de eigen ontwikkelingsvraag van de cursist staat centraal. Het gaat er tenslotte om dat je een uitdrukking vind voor dat wat jou bezighoud. Je kunt op elk niveau instappen om van daaruit je eigen teken/schilderwerk te ontwikkelen.

 

Zie: www.lisanne-sloots.nl

 

martin_coppes

Martin Coppes

Schilderen en tekenen

Martin is beeldend kunstenaar en docent tekenen aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Hij is in 1976 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Martin is een veelzijdig kunstenaar met een kleurrijk oeuvre, geïnspireerd door zijn internationale achtergrond. Hij heeft diverse stijlen, technieken en formaten verkend. Zijn werk is overwegend figuratief, maar bevat ook abstracte elementen. Martin exposeert regelmatig en geeft al vele jaren workshops en begeleidt groepen tekenaars en schilders in Nederland en in Griekenland. 

Recent is er een boek verschenen over zijn leven en werk (verkrijgbaar bij Kunsthandel Peter ter Braak). Zijn werk en CV kun je bekijken www.martincoppes.com

 

 

Trudy_Otterspeer

Trudy Otterspeer

Plateelschilderen / Keramiek decoreren

Trudy is als plateelschilder opgeleid bij een bekende plateelbakkerij in Gouda. Haar specialiteit is Delfts blauw. Door jarenlange kennis en vaardigheid is zij geen onbekende in de keramiekwereld: cursisten komen uit heel Nederland naar haar atelier in het historisch centrum van Gouda. Sinds 2009 geeft zij cursussen bij de Nederlandse Keramiekopleiding (voorheen SBB Gouda). Op voordracht van Trudy is het ambacht ‘Plateelschilderen in Gouda’ in 2014 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Onderdeel van deze erkenning is de verplichting om de zichtbaarheid van het ambacht te vergroten en de traditie levend te houden. In haar eigen werk en opdrachten is dat terug te vinden. Meer informatie over Trudy is te vinden op haar website.

 

www.ambachtelijkplateel.nl

 

Lisa_Di_Campli

Lisa di Campli

Brandschilderen

Lisa is geboren en getogen in de VS, bij Philadelphia, en woont nu elf jaar in Nederland. Haar opleiding heeft ze genoten aan de Drexel University, Philadelphia, USA en de Université Libre de Bruxelles, België. Sinds tien jaar werkt ze met glas en heeft ze in Den Haag haar eigen glasatelier: Di Campli Glas Studio. Ook is zij mede-directeur van een groothandel voor glasbenodigdheden: PELI Glass Products. Met collega Peter Heijman geeft ze workshops brandschilderen. Haar nieuwe werk omvat voornamelijk gebrandschilderd werk, maar ook 2-dimensional fusing, glas-in-lood, tiffany stijl en slumping. Ook werkt Lisa als freelance schilder aan restauratieprojecten van oude ramen in kerken en monumentale gebouwen.

 

 www.dicampliglas.com / www.peliglass.eu

Karin-Kortenhorst

Karin Kortenhorst

Edelsmeden, sieraden en objecten

Na de technische opleiding voor goudsmid is Karin in 1993 afgestudeerd op de hogeschool voor de kunsten in Utrecht. Naast het maken van autonoom werk geeft ze al ruim vijftien jaar cursussen en workshops in sieraden maken aan verschillende culturele centra in het land. Ook verzorgt ze workshops voor middelbare scholen, het bedrijfsleven en particuliere groepen. In 2006 maakte ze samen met een collega de televisiecursus Het mooiste sieraad maak je zelf voor omroep Teleac. In 2004 werkte ze in Zuid-Afrika om daar met cursisten van heel verschillende achtergronden sieraden te maken, onder de titel Weird about wire, in samenwerking met de Stellenbosch University, de Mondriaan Stichting en de Nederlandse ambassade. Een van deze cursisten, een jongen die op straat zijn voorwerpen van gevlochten metaaldraad verkocht, bleek een talent. Inmiddels is hij afgestudeerd aan de afdeling Jewellery van de Stellenbosch Universiteit en nu begonnen aan zijn mastersopleiding in Denemarken.

 

www.karin.nl / www.samensmeden.nl

Ingrid_la_haye

Ingrid La Haye

Art Clay Silver & Copper Sieraden

Ingrid is eigenaresse van “Het Haags Mozaiek en Zilver Atelier Wapiti” in Den Haag. Er worden daar diverse creatieve workshops gegeven met Art Clay Silver, Mozaiek en andere creatieve uitspattingen. Wapiti verzorgt bedrijfsfeesten, evenementen, kinderfeestjes, vriendinnenuitjes, vakanties etc. op locatie en in het gezellige atelier. Er zijn korte workshops van een paar uur en langere cursussen om je meer in het materiaal te kunnen verdiepen.

Ingrid is cum laude afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en gecertificeerd Art Clay Silver docente. Zij is een inspirerende gids in de wereld van kleur en vorm.

 

www.wapiti.nl

anja_robertus

Anja Robertus

Fotografie

Na een studie politicologie/communicatiewetenschap aan de UvA zag Anja Robertus in 1988 het licht en is aan de Hogeschool voor de Kunsten fotografie gaan studeren. Na het behalen van het felbegeerde einddiploma is zij begonnen als theaterfotograaf (voorpublicatiefoto’s voor de Toneelschuur en de Parade). Steeds meer heeft zij zich toegelegd op portret- en reportagefotografie. Dit doet zij zowel op locatie als in haar eigen studio in Amsterdam. Haar opdrachtgevers zijn zeer divers en variëren van publieksbladen (gepubliceerd in Ouders van Nu, Kinderen, Groter Groeien, Fancy, Flair, Yes, Viva, Esta, Vriendin, Filosofie Magazine, Margriet, Vrouw, Plus en Ook) tot bedrijven, seminars, woningcorporaties, advocatenkantoren en uitgeverijen. Daarnaast heeft zij ruime ervaring met lesgeven. In het analoge tijdperk heeft zij elf jaar bij Crea lesgegeven en sinds vier jaar geeft zij diverse digitale workshops bij MK24 in Amsterdam.

 

www.anjarobertus.com / www.video2web.nu

Sjaak_Henselmans_nw

Sjaak Henselmans

Fotografie & fotografierondreizen

Sjaak Henselmans raakte rond 1980 geboeid door de fotografie. Zijn aandacht richtte zich aanvankelijk op het maken van vrij werk, wat leidde tot een aantal tentoonstellingen in Amsterdam. In 1984 maakte hij van fotografie zijn beroep, eerst nog bij een publiciteitsbureau maar vanaf 1990 als zelfstandig architectuurfotograaf. Sindsdien werkt hij voor een reeks van gerenommeerde architectenbureau’s, projectontwikkelaars en uitgeverijen. Zijn foto’s verschijnen regelmatig in architectuurtijdschriften in binnen- en buitenland. Enkele van zijn opdrachtgevers: ING Real Estate, Bouwfonds, Sigma coatings, BPF-Bouwinvest, DTZ Zadelhof, Cobraspen, Hemels Publishers, Scripta Media, Cascade, Vera Yanovshtchinsky Architecten, Min2 Bouwkunst, Kokon Architecten, ONX architecten, Korteknie/Stuhlmacher, Arcam.

 

www.sjaakhenselmans.nl

Hanne_Mahler_nw

Hanne Mahler

Papier en boekbinden

Hanne’s interesse voor papier begon in 1995, toen ze een jaar werkte bij het bedrijf ART PAPER van Birgit Østergaard. Hier leerde ze handgeschept papier professioneel te produceren met gebruikmaking van verschillende soorten plantenvezels zoals stro, katoen, brandnetels, kokosvezels, riet, zeewier etc. Dit was het begin van een gepassioneerde belangstelling voor wat kan worden gedaan met papier. Het kan natuurlijk worden gebruikt als schrijfpapier, maar ook worden toegepast in de kunst, voor beeldhouwwerken, voor boeken, lampen, kamerschermen, decoratie en inrichting. Hanne woont en werkt op het landgoed Midgaard in de Achterhoek, te midden van het bos waar ze ook veel van haar materialen voor papier verzamelt.

 

www.paperbyhanne.com

Dot-vander-Beek

Dot van der Beek

Keramiek

Dot heeft lessen gevolgd aan de pedagogische opleiding in Dordrecht en de lerarenopleiding (tekenen en handvaardigheid) in Amsterdam. 
In 2010 is zij begonnen aan de Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken SBB in Gouda, in 2013 heeft zij die opleiding afgerond.

Na deze opleiding heeft zij nog de extra leerjaren Draaien en Glazuren gedaan.
Sinds 2013 heeft zij haar eigen werkplaats en galerie Atelier Vier in Papendrecht. Zij laat zich inspireren door alledaagse dingen, architectuur, natuur, licht en ruimte.

Nicole_Kranenburg_nw

Nicole Kranenburg

Keramiek

Nicole Kranenburg is een keramiste uit Brabant. Na haar opleiding runde zij jarenlang een atelier waar veel workshops werden gegeven. Het werk bestond veelal uit handvormen waarin alle keramiektechnieken de revu passeerden, met platen klei werken, opbouwen met rollen, gietklei en een combinatie van dit alles.

Voor wat betreft glazuurtechnieken weet Nicole ook haar weg. Met engobes kunnen al mooie ontwerpen gemaakt worden en wanneer nodig heeft zij alle kennis van de vele andere glazuurtechnieken. Nicole vindt het leuk om technieken te combineren.

tiilla-van-opstal

Tilla Van Opstal

Chi Neng Qigong

Sinds 2004 leidt Tilla op professionele basis het Belgisch Chi Neng Instituut en staat in voor zowel infosessies, lessenreeksen als een- of meerdaagse workshops maar ook voor de opleiding van instructors.

Tilla beoefent dagelijks deze Qigong vorm en schoolt zich voortdurend bij door het volgen van internationale trainingen zowel in het binnen- als buitenland. China is voor haar al lang geen onbekende meer.
Zij is een zeer gedreven en inspirerende docente met zin voor humor en avontuur.

 

www.chineng.be

 

Karin

Karin

Massage

Karin ‘apo tin Ollandia’, zo noemen de Grieken deze humorvolle blonde Haagse. Karin woont in de zomermaanden in Griekenland en komt op afspraak bij ons in Kantia om massages te geven aan onze gasten. Ze is gediplomeerd sportmasseur maar bouwt in haar massages ook andere ontspanningstechnieken in (hot-stone massage, voetreflexologie). ’s Middags heerlijk een uur ontspannen en je lekker laten verwennen na een ochtend hard werken in de workshops. Laat dat maar aan Karin over!