Skip to content

Excursieweken vanaf Nafplion

In de maand juni, organiseren we een tweetal excursieweek-arrangementen. We maken daarbij vanuit onze uitvalsbasis in Nafplion elke dag een andere  dagtocht. Je kunt voor één of twee weken boeken, want elke tweede week heeft een verschillend aanbod. In eerste instantie gaan we uit van kleine groepen van maximaal 9 personen.

 

Verblijf in Nafplion

Je vliegt met Transavia op een dagvlucht naar Kalamata, waar we je opwachten en in anderhalf uur naar onze bestemming rijden. We verzorgen de transfers, alles geheel in overeenstemming met de geldende coronaregels. We verblijven in het pittoreske stadje Nafplion, ooit de hoofdstad van Griekenland, in een sfeervol hotel in de oude binnenstad. Hotel-pension ‘Marianna’ is gevestigd in een tweetal gerestaureerde klassieke gebouwen, die gelegen zijn net boven het oude centrum van het gezellige stadje. Door de centrale ligging is het een geweldige uitvalsbasis om de stad te ontdekken, met zijn smalle straatjes begroeid met kleurrijke bougainvilles, de vele winkeltjes, galeries en terrasjes. Voor een indruk kun je een kijkje nemen op de website: www.hotelmarianna.gr

 

Vlak bij het hotel kun je in zee zwemmen bij het stadsstrandje ‘Arvanitia’, net achter de oude stad. Op een twintigtal minuten lopen, via een prachtig wandelpad langs de kust, bevindt zich verder nog het grote strand ‘Karathona’ waar ook een aantal strandtentjes zijn. Tijdens de excursies wordt er ook volop gewandeld. Zorg ervoor dat je goede gesloten wandelschoenen meeneemt. Gedurende het weekprogramma is er een dag opgenomen, waarop we geen activiteit hebben gepland. Je kunt deze dag op je gemak Nafplion verder ontdekken, wat shoppen, relaxen, een museum bezoeken of anderszins invullen. Dat geldt uiteraard ook voor de ‘wisseldag’ in het geval je twee weken blijft. Op deze dagen bieden we geen lunch aan maar dineren we wel gezamenlijk. 

 

Mooie dagtochten in de omgeving

Gedurende deze weken maken we een aantal dagtochten die met zorg zijn samengesteld. We hebben een aantal mooie routes uitgezet en bezoeken onderweg uiteenlopende, bekende en minder bekende, plekken in onze omgeving. Dat kunnen kloosters of kerken zijn, archeologische vindplaatsen of traditionele dorpjes. De klassieke en archeologische locaties, maar ook de kloosters werden veelal gebouwd op bijzondere plaatsen, vaak met een ’goede energie’. De gevarieerde dagtochten zijn een selectie uit de excursies en prachtige routes, die we in de loop van de jaren voor onze gasten van Griekenlandaanzee hebben ontwikkeld. Je doet gedurende deze week een goede indruk op van het prachtige landschap, maar ook van het historisch belang van ons gebied.

 

Ontbijt, lunch en avondeten heerlijk verzorgd

Na het ontbijt in het hotel trekken we er met onze busjes op uit. Overdag, afhankelijk van de bestemming, lunchen we onderweg in een restaurantje of we nemen een picknick mee en zijn doorgaans aan het einde van de middag weer terug in het hotel in Nafplion. Heb je een keer geen zin om mee te gaan omdat je liever wilt genieten van een heerlijke relaxdag, dan is dat uiteraard ook mogelijk. In de avond gaan we gezellig met elkaar uit eten bij een van de verschillende restaurants in Nafplion of bij een taverna in de omgeving, bijvoorbeeld in Vivari of bij de ‘slager’ in Kantia.

 

Data 2022

 

Wijzigingen voorbehouden.

De excursies

Hieronder een korte beschrijving van een aantal van de excursies waaruit een keuze maken (wijzigingen voorbehouden).

Wandelen naar Karathona Beach – Agios Nicolaos

We lopen via een prachtig wandelpad langs de kust naar Karathona beach, dat ligt in een baai vlak achter de stad Nafplion. Aan het einde van het strand is er een klein kapelletje, opgedragen aan Agios Nicolaos, de beschermheilige van de zeelieden. We gebruiken daar de lunch en we kunnen er zwemmen en relaxen. Liefhebbers kunnen terug wandelen naar Nafplion of desgewenst brengen jullie weer terug met de auto. Bij het stadsstrand van Arvanitia kunt u nog een kwartiertje doorwandelen over een mooi wandelpad, dat langs de zee om de stad heen leidt naar de boulevard.

Het eiland Poros – de baden van Troizina

Poros is een eiland vlak voor de kust van ons schiereiland Argolida. Tijdens een mooie rit langs de kust naar het zuiden komen we langs de vulkaan van Methana, bezoeken we de opgravingen van antieke baden bij Troizina en bezoeken de Duivels brug, een door de natuur gevormde brug over een rivier met een waterval. Even verder naar het zuiden nemen we bij Galatas een watertaxi naar Poros. Het ligt op een steenworp van het vaste land maar heeft echt een eilandsfeer. Na een lunch met heerlijke verse visjes en uiteraard ook de bekende Griekse salade steken we de zeestraat weer over voor onze terugrit naar Nafplion.

Geheime school en opgravingen bij Nemea

Nemea ligt tussen Argos en Korinthe op ongeveer een uur rijden van Kantia. We bezoeken daar een ‘geheime school’ uit de tijd van de Turkse overheersing, verscholen tussen de rotsen boven de vallei. Ook bezoeken we hier de opgravingen van Nemea waar, op een overzichtelijk terrein een aantal ruines van tempels te bezichtigen zijn, waaronder een mooi exemplaar dat is gewijd aan de verering van Zeus. Evenals in Olympia en andere plaatsen in Griekenland werden in de klassieke tijden ook hier ‘Olympische’ spelen werden gehouden. Er is hier o.a. een goed bewaarde renbaan te zien met een spectaculaire tunnel waardoor de athleten de arena binnengingen.

Amphitheater Epidaurus, Salanti en Didyma

We brengen een bezoek aan Epidaurus, waar behalve het beroemde theater met zijn ongeëvenaarde akoestiek, ook de opgravingen van het Asklepion te bezoeken zijn, het gezondheidscentrum van Aesculapius. Er is ook een renbaan en een mooi klein museum met prachtige marmeren beelden en delen van de tempels. Na Epidaurus rijden we naar het prachtige stand van Salanti  voor een picknick en waar je eventueel een lekker duik kunt nemen in het heerlijke heldere zeewater. Op de terugweg bezoeken we de (dolides) of ‘grotten’ van Dydima, met twee hele oude kapelletjes, verscholen onder de overhangende rotsen.

Loukous Monastery en Ireos Naos

Deze excursie voert ons naar de overkant van de golf van Argolida. We rijden bij Astros het binnenland in het klooster naar Loukous. Het bijzondere van dit klooster is dat het is gebouwd op de locatie van een antieke tempel. Er zijn nog veel archeologische elementen in de bouw van het klooster verwerkt . Dit prachtig verzorgde klooster, met prachtige bloementuinen, wordt nog bewoond door een aantal nonnen. We vervolgen onze tocht verder de bergen in naar het dorp Nea Chora. Omdat de kerk te klein werd, is men begonnen een grotere kerk te bouwen, over de kleine kerk heen. Helaas is deze nooit afgebouwd omdat alle bewoners weggetrokken zijn, maar het kleine kerkje is nog steeds intact.

Karya – Nestani

We bezoeken eerst het traditionele dorp Karya. Veel bewoners zijn ook hier weggetrokken en we treffen hier veel verlaten huizen aan. Het is mooi om een wandeling door het inmiddels bijna uitgestorven dorp te maken. Onze route voert ons daarna over de hoge bergpas Karya-Nestani. We zien onderweg langzaam de flora veranderen want we komen van zeeniveau en stijgen tot 1250m! Bij Nestani bezoeken we een klooster met prachtig uitzicht over de weidse vlakte van Tripoli. Via een andere route rijden we via Argos terug naar Nafplion.

Nafplio – Palamidi – Boutzi

Deze dag blijven we in de buurt. In de ochtend bezoeken we het fort Palamidi. Dit indrukwekkende bouwwerk, dat door de Venetianen werd gebouwd in de late middeleeuwen torent hoog uit boven de oude stad van Nafplion. Je kunt over de bekende stenen trap met 999 treden naar boven klimmen, maar het fort is ook via de weg ‘achterom’ te bereiken. Na het bezoek kunnen liefhebbers eventueel weer via de trap naar beneden lopen naar de oude binnenstad (of weer met de auto meerijden!). Na de lunch maken we een kort boottochtje naar het vestingeilandje Boutzi, dat in de haven van Nafplion ligt, vanwaar je een prachtig uitzicht op de stad hebt. Boutzi is een verbastering van het Duitse woord Burg.

Boottocht met Kapitein Vangelis

Kapitein Vangelis en zijn ontwapende vrouw Niki, nemen jullie mee op een heerlijke boottocht vanaf de haven van Tolo naar de overkant van de baai. Daar gaat hij met zijn twintig meter lange houten schip ‘Eros’ voor anker bij een prachtig strand. Terwijl de gasten heerlijk zwemmen en wordt op het strand de barbecue aangestoken, waarop hij een heerlijk een heerlijke lunch maakt. Op de terugweg legt hij nog een keer aan bij het kleine eiland voor de haven, om nog even een uurtje te zwemmen en snorkelen. De auto’s staan in Tolo te wachten om jullie terug te rijden naar Nafplion.

Oud Korinthe – kanaal van Korinthe

Korinthe was, door zijn centrale en strategische ligging, de poortwachter van de Peloponnesus. Het is dan ook wel begrijpelijk dat er hier door de eeuwen heen verschillende culturen hun sporen hebben achtergelaten. Wij bezoeken de opgravingen van oud Korinthe, dat gelegen aan de voet van een berg waar nog de muren van een Venetiaans fort te zien zijn. Deze bijna onneembare vesting kijkt uit over een smalle en vrij vlakke strook land waarmee het schiereiland verbonden is aan het vasteland. Later is hier doorheen het beroemde kanaal van Korinthe gegraven, dat we vanaf een van de verbindingsbruggen bezichtigen.